ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΤΠΥ



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ  
 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  (Π.Ε.Σ.ΕΚ)
ΓΡΑΦΕΙΑ:  ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ  ΕΡΜΟΥ(ΟΛΜΕ).    
 ΤΚ: 10563 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210-3230073, 210-3236544, 210-3221255 , 210-3318632
Blog:     syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr
  
                                                                                          Αθήνα   16.6.2017
                       Ενημερωτικό   σημείωμα
Στις  14  Ιουνίου,  πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Π.Ε.Σ.ΕΚ  με τον πρόεδρο του  ΜΤΠΥ
1.    Το   Δ.Σ   της  Π.Ε.Σ.ΕΚ   έθεσε  το ζήτημα  του  συμψηφισμού  των  οφειλών των συνταξιούχων  προς το ταμείο.  Από  το τέλος  Αυγούστου του 2016   το σωματείο μας  έχει θέσει  το θέμα  προς τη διοίκηση  του ταμείου, αλλά μέχρι τώρα  δεν έχει γίνει τίποτα.  Ο  πρόεδρος μας ενημέρωσε  ότι έχει  ληφθεί  από το Δ.Σ του ταμείου   θετική απόφαση  από 2.5.2017,   αλλά  ακόμη δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Εκφράσαμε τη θέση μας ότι  θεωρούμε  αδικαιολόγητη  την καθυστέρηση  υλοποίησης της απόφασης, εφόσον , κατά τη γνώμη μας,  δεν  επιβαρύνεται  το ταμείο  από τη διευκόλυνση  των  συναδέλφων  μερισματούχων  .   Η  καθυστέρηση  αυτή έχει ως συνέπεια  να είναι  στην αναμονή   συνάδελφοι  πάνω  από 2 χρόνια.  Με τις συνεχείς  περικοπές  των συντάξεων  οι συνάδελφοι   δεν  είναι σε θέση  να προκαταβάλουν  τις οφειλές  τους και να πάρουν μετά μέρισμα   60-70 ευρώ. 
2.    Θέσαμε  το ζήτημα της  επαναφοράς του  πόρου του 3%  υπέρ του ΜΤΠΥ, που είχε καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση  και η παρούσα είχε δεσμευτεί για την επαναφορά του. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι είναι σύμφωνος  με τη διεκδίκηση της επαναφοράς του πόρου, ότι υιοθετεί το αίτημά μας, αλλά είναι θέμα της κυβέρνησης.
3.    Στη συνέχεια ο πρόεδρος  μας ενημέρωσε  για την οικονομική κατάσταση του ταμείου  που μετά και τις τελευταίες οριζόντιες περικοπές  (44%)    έπαψε να είναι  ελλειμματικό και  μπορεί να ανταποκριθεί  στις υποχρεώσεις του(!). Επίσης  μας παρουσίασε  το  απαξιωμένο  χαρτοφυλάκιο (μετοχές, αμοιβαία) , καθώς και έσοδα  από την  εκμετάλλευση της τεράστιας ακίνητης  περιουσίας του ταμείου, τις  διεκδικήσεις του ταμείου  από τις εφορίες( 25  εκατ. ευρώ), από τις περιφέρειες (4 εκατ.),   ποσά  που διεκδικούσε  και ο προηγούμενος πρόεδρος.

Συνάδελφοι
·         Ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας  από την αρχή  στον  πρόεδρο  ότι για μας προέχουν τα συμφέροντα των μερισματούχων και των μετόχων  και μόνο προς την κατεύθυνση αυτή θα μας βρίσκει συμμάχους , αν και  αντιλαμβανόμαστε ότι η θέση ενός προέδρου  -διορισμένου από την  εκάστοτε κυβέρνηση-  δεν έχει ελευθερία κινήσεων.
·         Από την πλευρά  μας δηλώσαμε  καθαρά ότι δεν αποδεχόμαστε  να θεωρείται  «σωτηρία» του ταμείου μας  η λύση  που επιλέχθηκε.  Όταν περικόπτεται το μηνιαίο μέρισμα κατά 44%, και  μας κλέβουν  ένα μέρισμα τον προηγούμενο   χρόνο   με το  κόλπο  της ανά τρίμηνο  καταβολής «σε δεδουλευμένη  βάση»,    όταν  το μέρισμα έχει μειωθεί   συνολικά άνω του 60%, χρειάζεται  θράσος  να ισχυρίζεται  οποιοσδήποτε   ότι   σώθηκε το ταμείο.
·         Είναι  λυπηρό, κατά τη γνώμη μας,  να αποδίδονται  ευθύνες για την κατάσταση του ταμείου  στην    προηγούμενη διοίκηση του ταμείου  από την εκάστοτε νέα διοίκηση που  διορίζει η κυβέρνηση, παραβλέποντας ότι σε όλα τα Δ.Σ  συμμετείχαν και συμμετέχουν εκπρόσωποι της  ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΠΣ, των εργαζομένων,    και να είναι στο απυρόβλητο  η  πολιτική  των κυβερνήσεων που είναι υπεύθυνες για τη διάλυση του ταμείου μας.
·         Οι αιτίες κατάρρευσης του ταμείου μας   είναι γνωστές σ’ όλους τους συνταξιούχους. Το κράτος  είναι υπεύθυνο για τη χρηματοδότησή του,  εφόσον το ίδιο το οδήγησε σε χρεοκοπία. Και σε καμιά περίπτωση  δεν αποδεχόμαστε  τα ψίχουλα   που  προσφέρει  ο κουμπαράς τους   με ευθύνες των κυβερνήσεων. 
·         Είναι φανερό ότι  με  δεδομένη τη μνημονιακή  πολιτική και  την υποταγή    στα κελεύσματα  και τις εντολές της Ε.Ε και ΔΝΤ, που ακολούθησαν πιστά οι προηγούμενες κυβερνήσεις  και  ακολουθεί με μεγαλύτερη ένταση η σημερινή κυβέρνηση,   καμία  ελπίδα δεν υπάρχει. Το σωματείο  μας  εμμένει  στη θέση του για  συντονισμό του αγώνα με όλους τους συνταξιούχους  για ανατροπή της  εφαρμοζόμενης πολιτικής. Διαφορετικά, κάθε χρόνο  θα περικόπτουν τις συντάξεις μας για να «πιάνουν»  τα ματωμένα πλεονάσματα , για  να   αποπληρώνονται  οι δανειστές. 

                               Για το    Δ.Σ   της   Π.Ε.Σ.ΕΚ

    Ο  πρόεδρος                                    Ο  Γ. Γραμματέας

Τάσος   Σταυρόπουλος                        Σταύρος  Κωστόπουλος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου