ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Τσουνάμι 13 επώδυνων ανατροπών στις επικουρικές συντάξεις εισάγει ο νέος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ο οποίος είναι έτοιμος και βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Εργασίας.
Με το νέο Κανονισμό, που παρουσιάζει αποκλειστικά η «Κυριακάτικη Ε», ενοποιούνται οι όροι και προϋποθέσεις των παροχών που καταβάλλουν καταστατικά σήμερα τα επικουρικά ταμεία που έχουν ενσωματωθεί στο ΕΤΕΑ και καταργούνται τα καταστατικά τους.
Μειώνονται περαιτέρω οι επικουρικές συντάξεις από 16% έως 45%, το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης διαμορφώνεται με βάση τα δημογραφικά δεδομένα τα οποία στηρίζονται σε πίνακες θνησιμότητας και το συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις νέες και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων στο Ταμείο, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Επιπλέον ανατρέπονται δεδομένα δεκαετιών στις επικουρικές συντάξεις, όπως:
1. Πλασματικοί χρόνοι: Δεν προβλέπεται καμία αναγνώριση πλασματικών χρόνων (στρατός, τέκνα, ανεργία κ.λπ.), εκτός των περιπτώσεων που εκκρεμούν ή έχουν ήδη αναγνωριστεί.
2. Σύνταξη αναπηρίας: Βάζει όριο τα 1.500 ένσημα καθώς και τα 600 την τελευταία πενταετία. Ετσι καταργείται η δυνατότητα λήψης αναπηρικής σύνταξης με λιγότερες ημέρες ασφάλισης.
3. Σύνταξη λόγω θανάτου: Βάζει προϋπόθεση τα 600 ένσημα την τελευταία πενταετία αντί 500 που ισχύει σήμερα και το 62ο έτος για τους επιζώντες συζύγους, ενώ καταργεί κάθε μικρότερο όριο.
4. Καταργεί τη σύνταξη στα τέκνα που σπουδάζουν έως το 24ο έτος.
5. Μεταβιβάζεται η σύνταξη, μόνον όμως εφ'όσον έχει δηλωθεί.
6. Υπολογισμός συντάξεων: Αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού προς τα κάτω. Ο νέος τρόπος υπολογισμού για ασφαλισμένους έως 31.12.2000 καταργεί το νόμο 4052/12, που όριζε έως 31.12.2014 υπολογισμό με βάση τα καταστατικά.
Για όσους συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2014 η σύνταξη θα υπολογιστεί με το νόμο 2084/92, που προβλέπεται για τους νέους ασφαλισμένους και για όσους συνταξιοδοτηθούν από 1ης.1.2015 η σύνταξη θα είναι άθροισμα: α. Με υπολογισμό έως 2014 ως νέοι ασφαλισμένοι και β. Με τα «εμπόδια» του νέου υπολογισμού του άρθρου 20 του νέου Κανονισμού.
7. Σύνταξη θανάτου: Θα αποτελεί το 50% από το 70% που ισχύει σήμερα.
8. Σύνταξη αναπηρίας: Θα γίνεται επανυπολογισμός σε κάθε παράταση με βάση το ποσό της σύνταξης που ελάμβανε ένας ασφαλισμένος. Ουσιαστικά εξαφανίζει τις αναπηρικές συντάξεις. Οσοι καθίστανται ανάπηροι από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική νόσο και δεν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης θα παίρνουν πίσω τις εισφορές τους άτοκες ως εφάπαξ και τελείωσαν, τους βγάζουν εκτός ασφάλισης;
9. Σύνταξη ορφανών: Διαφοροποίηση της επικουρικής σύνταξης ορφανών ανάλογα με την ηλικία τους.
 
10. Μεταβίβαση σύνταξης θανόντος συνταξιούχου: Για το /τη σύζυγο το 40% της καταβαλλόμενης σύνταξης και για τα τέκνα το 15% έως το 30% ανώτερο αν υπάρχουν περισσότερα.
11. Βιωσιμότητα: Αναπροσαρμόζονται όλες οι καταβαλλόμενες συντάξεις με συντελεστές βιωσιμότητας.
12. Αναστολή επικουρικής: Αναστέλλεται η σύνταξη σε όποιον ουσιαστικά ξαναεργαστεί ως ασφαλιστέο πρόσωπο και γίνεται επανυπολογισμός στη νέα αίτηση με βάση τη σύνταξη που έπαιρνε η οποία θα μειωθεί ακόμα περισσότερο.
13. Ατομικές μερίδες: Εισάγονται «ατομικές μερίδες» ώστε κάθε ασφαλισμένος να έχει διαφορετική επικουρική που θα βασίζεται στις εισφορές που έχει πληρώσει και στα έτη που έχει διανύσει στο σύστημα ώς το 2000, καθώς μετά αλλάζει ο συντελεστής υπολογισμού. 

ΠΗΓΗ enet.gr

3 σχόλια:

  1. EINAI ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝ ΘΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΣΟΥ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ Η ΣΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΝΑΙ " ΘΑ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΤΟΜΙΚΑ ΟΣΑ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΟΤΑΝ ΕΡΓΑΖΟΤΑΝ!!
    1. ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ;
    2. ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΖΗΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΜΗΝΑ;
    3. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΜΟΛΙΣ ΑΠΟΧΩΡΩ ΕΦΑΠΑΞ;
    ΑΠΛΩΣ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι σημαίνει "για όσους συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2014"; Περιλαμβάνει και αυτούς που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης το 2013 και για τους οποίους δεν έχει γίνει ακόμη εκκαθάριση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή