ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΣ

   


ΝΕΑ ΚΟΛΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΠΟ 1-1-2014

 ΠΗΓΗ: United Reporters

Την αύξηση των φόρων που κρατούνται κάθε μήνα από τις συντάξεις αναμένεται να προκαλέσει ένα νέο σύστημα υπολογισμού της παρακράτησης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.), το οποίο θα εφαρμοστεί, για πρώτη φορά, με την πληρωμή των συντάξεων του Φεβρουαρίου, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Τα μηνιαία καθαρά ποσά των κύριων και των επικουρικών συντάξεων που θα λαμβάνουν από τον Φεβρουάριο πάνω από 1.000.000 συνταξιούχοι θα είναι μειωμένα κατά 2,8% έως και 7,5%, εξαιτίας της εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού των μηνιαίων κρατήσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, που προβλέπει το άρθρο 60 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013).

Στο τέλος Ιανουαρίου, όταν θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του μηνός Φεβρουαρίου, πάνω από 1.000.000 συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα διαπιστώσουν ότι τα συνολικά καθαρά μηνιαία ποσά των αποδοχών τους (τα συνολικά καθαρά ποσά κύριων και επικουρικών συντάξεων) θα έχουν υποστεί μειώσεις κατά 54 έως και 400 ευρώ! Οι μειώσεις αυτές θα αφορούν τους 2 πρώτους μήνες του 2014, δηλαδή σε μηνιαία βάση θα κυμαίνονται από 27 έως 200 ευρώ. Θα οφείλονται δε στην αναδρομική – από 1ης-1-2014 - εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 60 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με τις οποίες προβλέπεται νέος ενιαίος τρόπος υπολογισμού των μηνιαίων κρατήσεων Φ.Μ.Υ. για όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις.

Μέχρι το τέλος του 2013, οι κρατήσεις Φ.Μ.Υ. υπολογίζονταν αυτοτελώς από κάθε ασφαλιστικό ταμείο για τις συντάξεις που αυτό κατέβαλε στους ασφαλισμένους του. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 31-12-2013 ίσχυαν οι διατάξεις του παλαιού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (άρθρο 57 του ν. 2238/1994), σύμφωνα με τις οποίες:

-Για τις κύριες συντάξεις, ο υπολογισμός των μηνιαίων κρατήσεων Φ.Μ.Υ. γινόταν με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, δηλαδή με συντελεστές 22%, 32% και 42%.

-Για τις επικουρικές συντάξεις και τα λοιπά βοηθήματα που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι από ταμεία επικουρικά, αρωγής κ.λπ. ίσχυε άλλη, ξεχωριστή κλίμακα υπολογισμού του Φ.Μ.Υ. με πολύ πιο χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές 5%, 10% και 15%. Ειδικότερα, με την κλίμακα αυτή, η παρακράτηση Φ.Μ.Υ. υπολογιζόταν ως εξής:
-με συντελεστή 5% εφόσον το ποσό των επικουρικών συντάξεων κ.λπ. δεν υπερέβαινε τα 2.500 ευρώ σε ετήσια βάση
-με συντελεστή 10% εφόσον το ποσό των επικουρικών συντάξεων ήταν σε ετήσια βάση μεγαλύτερο των 2.500 ευρώ αλλά δεν υπερέβαινε τα 4.500 ευρώ
-με συντελεστή 15% εφόσον το ποσό των επικουρικών συντάξεων ήταν σε ετήσια βάση μεγαλύτερο των 4.500 ευρώ.


Από την 1η-1-2014, τίθενται πλέον σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 60 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σύμφωνα με τις οποίες ο Φ.Μ.Υ. που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα από τις μηνιαίες αποδοχές των συνταξιούχων θα υπολογίζεται ενιαία, στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, δηλαδή με βάση τους συντελεστές 22%, 32% και 42%! Ουσιαστικά, καταργείται η αυτοτελής κλίμακα υπολογισμού των μηνιαίων κρατήσεων Φ.Μ.Υ. για τις επικουρικές συντάξεις, η οποία προέβλεπε πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές 5%, 10% και 15%, και ορίζεται ότι οι επικουρικές συντάξεις θα αθροίζονται με τις κύριες και θα υπόκεινται κι αυτές σε παρακράτηση με τους συντελεστές 22%, 32% και 42%.

Όπως γίνεται αντιληπτό, όλες οι μηνιαίες συντάξεις που καταβάλλονται σε κάθε δικαιούχο – κύριες και επικουρικές - θα αθροίζονται και επί του συνόλου που θα προκύπτει θα υπολογίζεται πλέον ο μηνιαίος Φ.Μ.Υ. που πρέπει να παρακρατηθεί. Αυτό θα έχει ως συνέπεια, οι συνολικές φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές για πάνω από 1.000.000 συνταξιούχους να ανέβουν σε πολύ πιο υψηλά φορολογικά κλιμάκια όπου ισχύουν μεγαλύτεροι συντελεστές φόρου και η τελική επιβάρυνση - μέσω των μηνιαίων κρατήσεων Φ.Μ.Υ. - να αυξηθεί σημαντικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, με διευκρινιστική εγκύκλιο που πρόκειται να εκδοθεί τις προσεχείς ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών, θα προβλέπεται ότι ο μηνιαίος Φ.Μ.Υ. που πρέπει να παρακρατηθεί από το σύνολο των κύριων και επικουρικών συντάξεων κάθε συνταξιούχου θα υπολογίζεται κεντρικά από την εταιρεία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.). Στη συνέχεια, το συνολικό ποσό του μηνιαίου Φ.Μ.Υ. που θα προκύπτει από τον ενιαίο υπολογισμό βάσει της κλίμακας, θα επιμερίζεται σε κάθε σύνταξη ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής της στο συνολικό ποσό των συντάξεων που λαμβάνει ο δικαιούχος!

Από τα αναλυτικά ενδεικτικά παραδείγματα προκύπτει ότι, με την εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού του Φ.Μ.Υ., τα συνολικά καθαρά ποσά κύριων και επικουρικών συντάξεων θα μειωθούν αναδρομικά από την 1η-1-2014, κατά 27 έως και 200 ευρώ για πολύ μεγάλο αριθμό συνταξιούχων. Σε ποσοστά οι μειώσεις που θα υποστούν τα συνολικά καθαρά ποσά αποδοχών μεγάλου αριθμού συνταξιούχων αναμένεται να κυμανθούν από 2,8% έως και 7,5%!

Το νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης Φ.Μ.Υ. από τις συντάξεις αποσκοπεί βεβαίως στο να εξαντλήσει τη φορολογική υποχρέωση των συνταξιούχων κατά την καταβολή των συντάξεων, ώστε όταν θα έλθει η ώρα της τελικής εκκαθάρισης του φόρου (με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος) να μην προκύπτει κανένα χρεωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή, όσον αφορά τα εισοδήματα από συντάξεις. Δηλαδή, η παρακράτηση του Φ.Μ.Υ. αυξάνεται αλλά το 2015 το εκκαθαριστικό σημείωμα που θα εκδοθεί για κάθε συνταξιούχο δεν θα αναγράφει κανέναν επιπλέον φόρο προς πληρωμή!

Ωστόσο, οι μειώσεις κατά 27 έως και 200 ευρώ στα συνολικά ποσά τα οποία θα λαμβάνουν κάθε μήνα «στο χέρι» πάρα πολλοί συνταξιούχοι θα επιβληθούν σε μια παρά πολύ δύσκολη περίοδο, όπου τα «χαράτσια» στα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους πέφτουν … βροχή, οι δε συνολικές μηνιαίες αποδοχές των τους έχουν ήδη υποστεί δραματική συρρίκνωση από προηγούμενες αλλεπάλληλες περικοπές που έφθασαν μέχρι και το 40%.
 

4 σχόλια:

  1. Ακούγεται, ότι θα αρχίσουν από τον Ιούνιο και μαζι θα κρατάνε και τα αναδρομικά από τον Γενάρη!!
    Δηλαδή πρώτα θα φηφίσετε και μετά θα σας γα.......με!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ ΦΟΡΟΥ.
      ΤΕΛΟΣ ΜΗΝ ΜΠΛΕΚΕΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΟΤΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ

      Διαγραφή
  2. τελικα αξιζει να ζησουμε απο περιεργεια και μονο για να δουμε μεχρι που θα μας εξευτιλισουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό θα πει (ανα)καμψη ,κατα Στουρνο και Σαμάρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή