ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΕΦΑΠΑΞ ΑΠΟ 1/1/2014

Αναμεταδίδουμε την είδηση από την εφημερίδα , χωρίς να σχολιάσουμε τον τρόπο που παρουσιάζεται το θέμα.
Τα σχόλια  τα περιμένουμε από εσάς!


Όπως αναφέρει αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Τύπου της Κυριακής», το ΣτΕ γνωμοδοτώντας επί του νέου Προεδρικού Διατάγματος για τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Αρωγής του Λιμενικού Σώματος έκρινε ότι το βοήθημα που παίρνουν οι αξιωματικοί του Λιμενικού, της Ακτοφυλακής καθώς και το πολιτικό προσωπικό του Λιμενικού Σώματος θα πρέπει να είναι ευθέως αναλογικό με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι του και σε καμία περίπτωση μικρότερο από το ποσό που αναλογεί στις εισφορές που έχουν πληρώσει με βάση τις αποδοχές τους.
Επιπλέον, η απόφαση του ΣτΕ ανοίγει το δρόμο και για μειώσεις των εισφορών που επιβάλλεται στις πρόσθετες απολαβές των ασφαλισμένων για τη λήψη του εφάπαξ στην περίπτωση που οι εν λόγω πρόσθετες αποδοχές τους έχουν μειωθεί!
Ανατροπή
Η απόφαση δημιουργεί νέα δεδομένα στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται να εφαρμοστεί από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ που θα χορηγούν το Δημόσιο και άλλα 20 Ταμεία από την 1η/1/2014, σύμφωνα με σχετική «μνημονιακή» διάταξη που περιελήφθη ως γνωστόν στον τελευταίο μνημονιακό νόμο 4093/12.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, στα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ με καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα, το ύψος του βοηθήματος θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση το συνολικό χρόνο ασφάλισης και τις αποδοχές των εργαζομένων, οι οποίες πρέπει να είναι ανάλογες προς τις εισφορές που καταβλήθηκαν!
Πρακτικά, η γνωμοδότηση του ΣτΕ φρενάρει, ή τουλάχιστον δημιουργεί τις συνταγματικές προϋποθέσεις για να μπει φρένο σε νέες μειώσεις τέτοιες που να περικόπτουν το εφάπαξ κάτω και από τα επίπεδα των εισφορών που αναλογούν στις αποδοχές που έχουν πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι.
Η γνωμοδοτική απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου μπορεί να γίνει πιλότος για το εφάπαξ του Δημοσίου, καθώς στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων δεν υπάρχει ούτε κρατική εισφορά αλλά ούτε εισπράττεται κάποιος κοινωνικός πόρος που να συνιστά κατ” έμμεσο τρόπο επιχορήγηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Αντίθετα το εφάπαξ που χορηγεί είναι πλέον ανταποδοτικό των εισφορών που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι και αυτό γιατί οι μειώσεις που επιβλήθηκαν με το νόμο 4093/12 στα εφάπαξ που χορηγούν το Δημόσιο και άλλα 21 ταμεία πρόνοιας ΔΕΚΟ και ιδιωτικού τομέα είχαν ακριβώς τη λογική της εξισορρόπησης των παροχών με τις ανάλογες εισφορές.
Η ουσία της απόφασης είναι ότι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ από το 2014 δεν μπορεί να προκαλέσει νέες μειώσεις πέραν αυτών που ήδη έχουν επιβληθεί, καθώς ήδη το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων έχει πέσει σε επίπεδα ανάλογα των εισφορών που έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι.
Πηγή: «Τύπος της Κυριακής»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου