ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ.
Η Π.Ε.Σ.ΕΚ σε έχει ΑΝΑΓΚΗ και την έχεις ΑΝΑΓΚΗ. Από την πενιχρή σύνταξή σου ενίσχυσε την Ένωση. Γράψου στο σωματείο και ενημέρωσε και άλλους για την λειτουργία του. Κατέβασε την Αίτηση εγγραφής και ενημέρωσε μας με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

menu

.

Print Friendly and PDF

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ

Πάνε ταμείο 33.000 υπάλληλοι


Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ

Εξόφληση του εφάπαξ σε 33.000 δημοσίους υπαλλήλους που πήραν σύνταξη από το 2010 αλλά με αναστολή πληρωμών για 20.000 αιτήσεις και κατάργηση του βοηθήματος με επιστροφή εισφορών σε όσους δεν έχουν 25ετία, προτείνει η διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας στο υπουργείο Εργασίας και στην ΑΔΕΔΥ. Το νέο σχέδιο (με ημερομηνία 29/5) βασίζεται στην παραδοχή ότι με το δεύτερο μνημόνιο έχουν εγκριθεί 1,2 δισ. ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ταμείου Πρόνοιας προς τους 53.000 υπαλλήλους, οι οποίοι όπως είναι γνωστό βγήκαν εδώ και δυο χρόνια στη σύνταξη χωρίς να πάρουν το εφάπαξ. Η λύση που προτείνει λοιπόν το Ταμείο Πρόνοιας για να πάρει τα «έτοιμα λεφτά» (σ.σ. που προέρχονται από το νέο δάνειο και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό), είναι:
1. Να πληρώσει τα 33.000 εφάπαξ που «κοστίζουν» 1,2 δισ. ευρώ, εντός 30 ημερών από την έγκριση της χρηματοδότησης.
2. Να μεταθέσει μέχρι το… 2016 την ικανοποίηση των υπόλοιπων 20.000 αιτήσεων.
3. Να καταργήσει το εφάπαξ για όσους έχουν 6 χρόνια κεφαλαιοποιώντας όμως τις εισφορές αυτές κατά τη συνταξιοδότησή τους.
4. Να μη δίνει εφάπαξ, αλλά να επιστρέφει με τόκο τις εισφορές σε όσους αποχωρούν με 12 έως 25 έτη υπηρεσίας, και αντίστοιχα, να παίρνουν άτοκα πίσω τις εισφορές τους ή εντόκως το 70%, όσοι έχουν από 6 μέχρι 12 έτη στο Δημόσιο.
5. Να αποδίδεται υπέρ του Ταμείου και όχι υπέρ του ΟΑΕΔ η κράτηση 2% για ανεργία που πληρώνουν από πέρυσι το Νοέμβριο οι δημόσιοι υπάλληλοι, ώστε να εξοικονομούνται 150 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για μια 5ετία. Με τις παραπάνω προτάσεις τα αποθεματικά του Ταμείου Πρόνοιας θα ενισχυθούν κατά 300-350 εκατ. ευρώ και έτσι τα ετήσια έσοδά του θα φτάσουν στα επίπεδα των 750 εκατ. ευρώ από 400-420 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα. Ακόμη και έτσι όμως το εγχείρημα για τη «σωτηρία» του εφάπαξ δεν είναι βιώσιμο. Και αυτό γιατί πέρα από τις μειώσεις που έχουν επιβληθεί (-15% στα εφάπαξ του 2010 και -20% από το 2011 και εφεξής), το βοήθημα εξακολουθεί να είναι υψηλότερο έναντι της απόδοσης των εισφορών που πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι! Στον αποκαλυπτικό πίνακα που δημοσιεύει ο «ΑΤ» φαίνεται ότι για να υπάρξει αντιστοιχία εισφορών-παροχών το εφάπαξ θα πρέπει να υποστεί νέα μείωση 15%-20%.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου